Viramundo

Het blijft een wat vreemd gezicht. Singersongwriter Gilberto Gil, oud-minister van Cultuur onder de progressieve president Lula, de eerste zwarte minister in Brazilië, die op visite gaat in Australië en op de luchthaven van Sidney de hand schudt van Peter Garrett, momenteel minister van cultuur en ooit voorman van de band Midnight Oil, bekend van de meezinger 'Beds are Burning'. Hij is het die Gil de weg wijst naar de Aboriginals om met hun authentieke muziek kennis te maken.

Daarna reist Gil door naar Zuid-Afrika om ten slotte terug te keren naar Brazilië waar hij in het Amazonewoud in Sabrina Almeida dos Santos een musicerende indiaanse treft. Deze ontmoetingen leveren indringende, ontroerende, intense en van religie doordrongen scènes op maar vooral ook muzikale hoogstandjes, momentopnames van muzikale schoonheid, van verbroedering ook, ook al omdat de charismatische Gilberto Gil telkens enthousiast mee jamt.

De maker, de Zwitser Pierre-Yves Borgeaud, moest eigenlijk alleen maar registreren. Dat alleen al opent de deur naar diversiteit, multi- en interculturaliteit en countert bij voorbaat elke vorm van racisme. Het lijkt een cliché maar het is het al lang niet meer: Muziek verzacht de zeden! Wis en waarachtig. VIRAMUNDO lijkt nu eens op een pelgrimstocht, dan weer op een initiatiecursus oftewel herbronning. Misschien wel alledrie tegelijk!
 

Geschreven door FREDDY SARTOR

Viramundo

13/11/2013
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
Urban Distribution

Media: 

Trailer: 

1KSAxrFLGVo

onomatopee