Visages villages

Wie in het huidige politiek turbulente klimaat afzakt naar la France profonde om daar te luisteren naar de verhalen van de ‘echte Fransen’, komt al gauw in het vaarwater van het Front National. De 89-jarige Agnès Varda en de jonge fotograaf JR trekken zich daar weinig van aan.

Met een tot fotostudio omgebouwde vrachtwagen rijden nouvelle-vagueicoon Varda en fotograaf/streetartist JR goedgemutst door het Franse platteland om daar – onder andere op de gevel van het laatste bewoonde huis in een mijnwerkerswijk – huizenhoge foto’s te kleven. Hun foto’s getuigen van ontmoetingen die de motor vormen van een in de realiteit gewortelde kunst die rijk is aan verbeeldingskracht. De op muren gekleefde foto’s tonen huidige bewoners en mensen die er ooit leefden. Tegelijk afwezig en aanwezig.

Varda fotografeert om “nieuwe gezichten te ontmoeten, zodat ze niet in de gaten van het geheugen vallen”. Op een gekantelde bunker plakken ze een foto van de fotograaf Guy Bourdin, een vriend van Varda die al in 1991 overleed. Het getij op het verlaten strand veegt de foto al snel weg. Andere foto’s in VISAGES VILLAGES is een langer leven beschoren, ook al duren de oppervlakkige ontmoetingen die eraan voorafgaan veel korter dan de hechte artistieke vriendschap tussen Varda en Bourdin. Een andere vriend van het eerste uur is Jean-Luc Godard, van wie Varda ooit een foto heeft genomen zonder zijn kenmerkende zonnebril. Ook JR draagt altijd een zonnebril, wat de aanleiding vormt voor een running gag waarin Varda probeert hem zijn donkere brillenglazen te doen afnemen. Die verwijzing naar Godard smeedt speels een band tussen Varda’s verleden en haar nog altijd frisse blik (zie Agnès de ci de là Varda of Les plages d'Agnès), die ze ook terugvindt bij JR.

Aan het slot van het in Cannes hartelijk onthaalde VISAGES VILLAGES – waarvoor Varda en JR de L’Oeil d’Or voor Beste Documentaire wonnen – kloppen ze aan bij kluizenaar Godard. De sfeer kantelt even, maar als een ware compagnon de route plaatst JR – die eerder al de toepasselijk getitelde documentaire Women Are Heroes gemaakt heeft – haar op een voetstuk, zij het dan knipogend naar haar tenen in de vorm van aardappeltjes. Zo brengt JR een ode aan Varda, die zelf de lof zingt van speelse creativiteit.

Geschreven door BJORN GABRIELS

Visages villages

Regisseur: 
Scenario: 
Muziek: 
Genre: 
Productiejaar: 
2017
Distributeur: 
Cinéart

Media: