Walking With Dinosaurs 3D

70 miljoen jaar geleden leefde er eens Patchi, de kleinste Pachyrhinosaurus. Op een dag werd hij gescheiden van zijn kudde en gebeurde er … niets speciaals. Daar waar WALKING WITH DINOSAURS – een animatiefilm gebaseerd op de gelijknamige en Emmy Award- winnende BBC-reeks – zowel letterlijk als figuurlijk groots beloofde te worden, blijkt het resultaat ondermaats. Het geheel houdt het midden tussen een documentaire en een film, maar kan geen correcte balans vinden.

De belerende stem van verteller Chris Dusauchoit die wat onnodige feiten opsomt over de dinosaurussen in beeld onderbreekt het fijne relaas van Alex, een kleine prehistorische vogel en heftige snateraar. Dit laatste figuurtje is de enige die de film wat levendig houdt, want de ‘grote held’ Patchi heeft het duidelijk niet op actie begrepen. De poging van scenarist John Collee om ons veilig te transporteren naar de tijd van de grote gevaarten en ons te doen meeleven met Patchi’s coming of age verhaal, faalt niet enkel omwille van de weinig indrukwekkende 3D-effecten, maar ook door een gebrek aan dreiging en heldhaftigheid.

De veronderstelde ontwikkeling van Patchi van kleine antiheld naar grote kuddeleider blijkt uiteindelijk niet meer dan een toevallige samenloop van omstandigheden. Niet een keer moet Patchi tot het uiterste gaan om zijn kudde terug te vinden en ook het voor zich winnen van het wijfje Juniper loopt vrijwel zonder hindernissen. De kolossale dinosaurussen waar iedereen bang voor hoort te zijn worden gereduceerd tot herbivoren of carnivoren-met-nutteloze-babyarmpjes. En zo wordt ook het laatste beetje spanning uit de film gehaald.

De mooie natuurlandschappen van Neil Nightingale zorgen toch voor een iets of wat visueel spektakel en worden prachtig ondersteund door de muziek van Paul Leonard-Morgan, het enige echt opvallende aan de verder weinig entertainende wandeling tussen de dino’s. Wat bijblijft is het einde, wanneer een vleesetende gorgosaurus letterlijk uit het scherm breekt, ‘want dat had je niet zien aankomen, hé?’ – onze excuses voor de spoiler. Hij werd dan wel aangekondigd met veel gebrul, maar WALKING WITH DINOSAURS laat geen grootse impressies na.

Geschreven door ELINE DURT

Walking With Dinosaurs 3D

18/12/2013
Productiejaar: 
2013
Distributeur: 
KFD

Media: 

onomatopee