While We're Young

Typisch New York? Of universeler? Josh (Ben Stiller, met uitgestreken gezicht) & Cornelia (Naomi Watts-mét-gelaatrimpels-, zijn behalve man en vrouw, ook nog eens collega's; hij is documentairemaker, zij filmproducent. De veertigers, gemazzeld in de betere New Yorkse wijk Brooklyn, hebben het moeilijk met hun leven in het algemeen en met hun leeftijd in het bijzonder. Ze hebben geen kinderen. Ze zijn als de dood om te worden beschouwd als uitgerangeerd, te oud, afgeschreven, te zijn weggezet. In de eerste plaats dan Josh die in en artistieke impasse is beland; al jaren werkt hij aan een documentaire over Amerika. 

Het koppel leeft enigszins op wanneer ze kennis maken met Darby (Amanda Seyfried, uitstekend als lacherig kindvrouwtje) en Jamie (Adam Driver, puik als retrohippie), een stelletje ontwapenende 'hipsters' dat hun woonst volgepropt heeft met bijeengesprokkeld meubilair uit de kringloopwinkel, een enorme verzameling lp's en ook nog eens in een vogelkooi ... een kip houden. Vreemde vogels dus, die het twijfelende tweetal veertigers nog meer in vertwijfeling brengt. Horen ze er echt nog wel bij?

De kameraadschap of wat daarvoor moet doorgaan, werkt niet helemaal, doet veeleer onecht aan. Dankzij hen dompelen Josh & Cornelia zich aanvankelijk wel in een wat geforceerde verjongingskuur (“Ze hebben iets waardoor je energie krijgt”, zo stelt Cornelia) maar al snel zien ze het hopeloze daarvan in. Regisseur Noah Baumbach portretteert ook in zijn achtste bioscoopfilm zijn leeftijdsgenoten haarscherp, ook al weet hij niet goed wat hij met hen aan moet. En zij ook niet met hun leven. Misschien een baby alsnog?

Na de knappe schrijnende komedies Greenberg (2010) en Frances Ha (2012) schippert het in een groezelige retrostijl gefilmde WHILE WE'RE YOUNG tussen zedenkomedie en satire. Ook deze keer tast Baumberg de grenzen af tussen ergernis en amusement, niet in de laatste plaats bij de kijker die zich gemakkelijk kan identificeren. Lijken Josh & Cornelia rijp voor een knoert van een midlife crisis Baumberg verlegt graag de focus naar het jongere koppel, volbloed hipsters, die de meubelen mooi vinden die Josh en Cornelia al lang hebben weggedaan, zweren bij vinyl, geen Facebook hebben en nu een single zoals 'Eye of the Tiger' “een mooi nummer” vinden. Tot grote ergernis van Josh. Alsof Baumberg wil zeggen: Blijf alstublieft van mijn jeugdherinneringen af!”

Geschreven door FREDDY SARTOR

While We're Young

22/07/2015
Regisseur: 
Productiejaar: 
2014
Distributeur: 
RIL

Media: