Wonderful Losers

De laatsten zullen - eventjes - de eersten zijn. Let vooral op de ondertitel 'A Different World' als je de ware ziel van deze documentaire wil vatten.

‘De koers’ benaderen en beoordelen we doorgaans vanaf de top. Over Lance Armstrong raakten we niet uitgepraat toen hij jaar na jaar de Tour won. Zelfs nadat hij van zijn troon viel, bleef hij de krantenkoppen beheersen. Negentien jaar na zijn eerste tourzege kwam hij nog maar eens in het nieuws als special guest in de Ronde van Vlaanderen. In de schaduw van die goden en gevallen goden rijden heel wat getalenteerde renners de ziel uit hun lijf om hun teamgenoten en kopmannen te pamperen en heelhuids naar de finish te loodsen. Meesterknechten delen nog een beetje in de roem, maar de waterdragers, gregarios en pechvogels van diverse pluimage verdwijnen in de anonimiteit, ondanks hun toewijding en ijzeren discipline. Geen focus op de eindmeet of de uitslagen in deze docu, waarin we kijken naar de koers vanuit de onderbuik. Of liever, vanuit de wagen waarin de dokters gespannen het verloop van de koers volgen. Zij lappen de gevallen engelen zo goed en zo kwaad als ze kunnen op, waarna die bebloed en met gescheurde plunje weer hun rol opnemen in het gewriemel van het peloton. Het is op zijn minst lovenswaardig om deze schaduwwereld op een respectvolle – zeg gerust liefdevolle – manier te belichten. We beleven de wedstrijden op een ander ritme, ver van de glorie en de champagne. We luisteren naar interviews met de raderen die de koers draaiende houden en luistervinken bij de discussies tussen de voorzichtige dokters en stugge gewonden. Mooi en integer, al had het ook ietsje meer mogen zijn. De vragen die op ieders lippen branden bij het kijken, liggen voor de hand. Verdienen deze loyale knechten zoveel minder dan hun chefs? Hoe liggen zij in de rest van het team? Hoe word je opgeleid tot professioneel hulpje? Het zijn vragen waar de docu bewust aan voorbijgaat. Je moet hijgen met de inspanningen van deze jongens en kreunen met de pijn die ze voelen, zonder je vragen te stellen over de contouren van hun bezigheden. Verhelderend of oppervlakkig, dat zal ieder voor zich moeten uitmaken. Verdienstelijk is het woord waar je je als recensent in zo’n geval respectvol achter verschuilt.

Vertoningen: DocPoppies.beMeer reviews vind je maandelijks in print, te bestellen via info@filmmagie.be, te koop bij een van de verkooppunten of maandelijks in uw bus met een abonnement.

Geschreven door MIK TORFS

Wonderful Losers

04/04/2018
Regisseur: 
Scenario: 
Genre: 
Productiejaar: 
2018
Distributeur: 
Docpoppies

Media: 

onomatopee