Young Adult

Het is niet meer wat het geweest is. Het mooiste meisje van de klas heeft het in de grootstad Minneapolis niet meer allemaal onder controle. Het is uit met haar lief en de jeugdboeken die ze schrijft verkopen niet meer. Alleen heeft ze dat zelf niet helemaal in de gaten.

Wanneer ze op een dag per mail een geboortekaartje krijgt van een oud lief die in haar geboortedorp is achtergebleven, besluit ze met alle energie die als vanouds in haar zit om hem te redden uit het achterlijke oudburgerlijke leven. Veel tijd heeft ze niet nodig om in te pakken en halsoverkop in haar rode mini terug naar het ouderlijk dorp te rijden.  Hij blijkt gelukkig getrouwd, maar dat deert haar niet in het minst om haar van haar plannen af te brengen.

Meer hebben regisseur Jason Reitman (Up in the Air, 2009, Thank you for Smoking, 2005) en scenarist Diablo Coblo niet nodig, die hun sporen al verdiend hadden met Juno (2007), om een briljante hedendaagse zedenschets in te blikken die bol staat van rake oneliners, schitterende dialogen en milde situatiehumor. Ook in Hollywood dringt het door; we leven in een wereld waarin het volwassen worden alsmaar langer wordt uitgesteld.  De jeugd wordt dusdanig geïdealiseerd dat niemand nog volwassen wil worden, maar dat klinkt veel zwaarder dan in de film tot uiting komt. Young Adult verbloemt dat eventuele maatschappelijk vraagstuk met uiterst schrandere plotwendingen, onverwachte ontmoetingen met oude bekenden en het briljante laveren van hoofdactrice Charlize Theron tussen melodrama, grand guignol en tragedie.

Theron beheerst een onverwacht rijk arsenaal aan emoties, zelfs haar rol in Monster (2003, Patty Jenkins) kan niet tippen aan het brede gamma gemoedsbewegingen die ze hier naar voren brengt.  Eigenlijk speelt ze een kreng dat brutaal binnendringt in een geslaagd huwelijk, maar als kijker voel je je nooit ongemakkelijk in haar vuile rol omdat haar intenties zuiver blijven. Ze meent het goed, gaat recht door zee, wil iedereen oprecht uit de ellende redden, ondanks schuchter weerwerk van een nuchtere klasgenoot (“Buddy has a life!” werpt hij op, “No, he has a baby!” repliceert ze). Uiteraard komt hoogmoed voor de val, maar zelfs die scènes worden weggetrokken uit de clichés. Schrandere, hilarische en heel vermakelijke cinema.

Geschreven door HUGO BERNAERS

Young Adult

28/03/2012
Regisseur: 
Genre: 
Productiejaar: 
2011
Distributeur: 
UPI

Media: 

Trailer: 

oqiH_C035to