Zootropolis

Als setting voor hun nieuwste computeranimatiefilm bedachten ze bij Disney een grootstad, bewoond door dieren die rechtop lopen zoals mensen en zich ook zoals mensen gedragen. ZOOTROPOLIS heet de prent bij ons, in andere afzetmarkten Zootopia. Hoofdfiguur is een naïef, dom konijntje dat per se politieagente wil worden.

Dankzij doorzettingsvermogen en zelfopoffering slaagt onze bunny in de fysieke tests en komt ze als Officer Judy Hopps de rangen van het Zootropolitaans politiekorps versterken. Bij haar eerste opdracht, parkeerboetes uitschrijven, ontmoet ze het sympathieke vosje Nick Wilde, een kleine oplichter. Het zal dit duo zijn dat erin slaagt een reeks verdwijningen op te lossen en een misdadig plan te verijdelen om de roofdieren weer ‘wild’ te maken. Het verhaal is allesbehalve rechtlijnig en de vele zijsprongetjes zijn niet steeds geslaagd. Zo wordt veel tijd besteed aan de visuele beschrijving van de futuristische dierenstad.

Een echt grappige scène is die waarin konijn en vos informatie gaan inwinnen in het door supertrage luiaards bemande bureau voor inschrijving van voertuigen. Ook de dagelijkse verdeling van de politietaken door Chief Bogo is schitterend. Daarentegen wordt het melig als voor de zoveelste keer de bekende morele boodschappen worden uitgerold: je moet geloven in je dromen; je kan worden wat je wil. De makers lasten ook jokes voor volwassenen in, maar de grap over nudisten werkt niet en de uitbeelding van een hippiegoeroe is flauw.

ZOOTROPOLIS mengt diverse filmgenres door elkaar en het hybride resultaat daarvan wordt slecht verteld. Alles bij elkaar laat deze animatiefilm een rommelige indruk na.

Geschreven door LUK MENTEN

Zootropolis

10/02/2016
Productiejaar: 
2015
Distributeur: 
Disney

Media: